Sweet Shoppe Designs

  #1  
Old 08-14-2018, 07:31 PM
luan37's Avatar
luan37 luan37 is offline
Sweet Talker
 
profile gallery send pm
Join Date: Nov 2013
Location: Tacoma, WA (origin: France)
Posts: 1,732
Default Separating alpha

Is there an easy way to separate alpha from the single sheet with Photoshop? I would like to save each letter separately just like in most kits.
__________________

Creating for Crystal Livesay - Mar 2018 to Present
Creating for LJS Designs - Aug 2018 to Present
Guest for Kristin Cronin-Barrow - Nov/Dec 2017 & Mar/Apr 2019
Guest for Studio Basic - Nov/Dec 2018
Reply With Quote
  #2  
Old 08-14-2018, 08:23 PM
mrsashbaugh's Avatar
mrsashbaugh mrsashbaugh is offline
SugarBabe
 
profile gallery send pm
Join Date: Aug 2013
Location: Arizona
Posts: 6,509
Default

Hey Lea, here is a tutorial on how to use the alpha sheets...you can follow what it says but then after you cut each letter, save them individually as a png. Let me know if that makes sense and if not, I'll try to reword it.
__________________


Reply With Quote
  #3  
Old 08-14-2018, 10:26 PM
Neverland Scraps's Avatar
Neverland Scraps Neverland Scraps is offline
Jabber-Jawbreaker
 
profile gallery send pm
Join Date: May 2008
Location: Colorado
Posts: 5,664
Default

Hey Lea, I'm sure you probably don't want to spend a lot of money, but Studio Flergs has an alpha action that's AMAZING!! I've been using it for years, to make my own alphas as well as use it when kits come with alphas not separated. You just place the alphas in/around the grid that she has set up for you and press enter. It's really easy to use. Setting it up, back years ago, was hard. But knowing what I know now, it isn't hard to set up!

__________________

Last edited by Neverland Scraps; 08-14-2018 at 10:29 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-14-2018, 11:57 PM
luan37's Avatar
luan37 luan37 is offline
Sweet Talker
 
profile gallery send pm
Join Date: Nov 2013
Location: Tacoma, WA (origin: France)
Posts: 1,732
Default

Quote:
Originally Posted by Neverland Scraps View Post
Hey Lea, I'm sure you probably don't want to spend a lot of money, but Studio Flergs has an alpha action that's AMAZING!! I've been using it for years, to make my own alphas as well as use it when kits come with alphas not separated. You just place the alphas in/around the grid that she has set up for you and press enter. It's really easy to use. Setting it up, back years ago, was hard. But knowing what I know now, it isn't hard to set up!

Thatís exactly what I was looking for!! Iíll see if I can afford it haha

Thanks Mary. Thatís what I was doing but was wondering if there was a faster, easier way.
__________________

Creating for Crystal Livesay - Mar 2018 to Present
Creating for LJS Designs - Aug 2018 to Present
Guest for Kristin Cronin-Barrow - Nov/Dec 2017 & Mar/Apr 2019
Guest for Studio Basic - Nov/Dec 2018
Reply With Quote
  #5  
Old 08-19-2018, 05:03 PM
Neverland Scraps's Avatar
Neverland Scraps Neverland Scraps is offline
Jabber-Jawbreaker
 
profile gallery send pm
Join Date: May 2008
Location: Colorado
Posts: 5,664
Default

Hey Lea, while I was trying to help Diana with the beginning on digital scrapbooking, I stumbled upon this video on quickly separating page alphas that I thought maybe could help you

https://youtu.be/pBPbuwFpSwo
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 08-19-2018, 05:17 PM
luan37's Avatar
luan37 luan37 is offline
Sweet Talker
 
profile gallery send pm
Join Date: Nov 2013
Location: Tacoma, WA (origin: France)
Posts: 1,732
Default

Quote:
Originally Posted by Neverland Scraps View Post
Hey Lea, while I was trying to help Diana with the beginning on digital scrapbooking, I stumbled upon this video on quickly separating page alphas that I thought maybe could help you

https://youtu.be/pBPbuwFpSwo
Thank you!
__________________

Creating for Crystal Livesay - Mar 2018 to Present
Creating for LJS Designs - Aug 2018 to Present
Guest for Kristin Cronin-Barrow - Nov/Dec 2017 & Mar/Apr 2019
Guest for Studio Basic - Nov/Dec 2018
Reply With Quote
  #7  
Old 08-19-2018, 09:55 PM
abm234's Avatar
abm234 abm234 is offline
Sweet Talker
 
profile gallery send pm
Join Date: May 2011
Posts: 2,010
Default

I just got super excited and then saw not for use with Mac...
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 08-19-2018, 11:24 PM
luan37's Avatar
luan37 luan37 is offline
Sweet Talker
 
profile gallery send pm
Join Date: Nov 2013
Location: Tacoma, WA (origin: France)
Posts: 1,732
Default

Quote:
Originally Posted by abm234 View Post
I just got super excited and then saw not for use with Mac...
And I think it wouldnít work for most cases because most alphas are not exactly aligned in a grid. I tried something similar manually and it cropped the letters all wrong because they are not in a straight line up and down and side to side.
__________________

Creating for Crystal Livesay - Mar 2018 to Present
Creating for LJS Designs - Aug 2018 to Present
Guest for Kristin Cronin-Barrow - Nov/Dec 2017 & Mar/Apr 2019
Guest for Studio Basic - Nov/Dec 2018
Reply With Quote
  #9  
Old 08-20-2018, 12:00 AM
flergs's Avatar
flergs flergs is offline
Sweet Shoppe Designer
 
profile gallery send pm
Join Date: Nov 2007
Location: Australia
Posts: 6,530
Default

Quote:
Originally Posted by luan37 View Post
And I think it wouldnít work for most cases because most alphas are not exactly aligned in a grid. I tried something similar manually and it cropped the letters all wrong because they are not in a straight line up and down and side to side.
No you'd have to manually move letters into the grid. It cuts on the gridlines so letters HAVE to be inside. It would do exactly what you want it to but you'd need to play around with it to get inside the gridlines.
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 08-20-2018, 12:45 AM
flergs's Avatar
flergs flergs is offline
Sweet Shoppe Designer
 
profile gallery send pm
Join Date: Nov 2007
Location: Australia
Posts: 6,530
Default

Like this:

I dragged in a KCB alpha & it's all out of line. So I moved the letters into the grid & then it's ready to cut. It only took a minute or so to do it.

__________________
Reply With Quote
  #11  
Old 08-20-2018, 05:25 PM
luan37's Avatar
luan37 luan37 is offline
Sweet Talker
 
profile gallery send pm
Join Date: Nov 2013
Location: Tacoma, WA (origin: France)
Posts: 1,732
Default

Quote:
Originally Posted by flergs View Post
Like this:

I dragged in a KCB alpha & it's all out of line. So I moved the letters into the grid & then it's ready to cut. It only took a minute or so to do it.

Do you have to use the rectangular marquee tool for each letter and create a layer by cut to move each one? or is there an easier trick?
__________________

Creating for Crystal Livesay - Mar 2018 to Present
Creating for LJS Designs - Aug 2018 to Present
Guest for Kristin Cronin-Barrow - Nov/Dec 2017 & Mar/Apr 2019
Guest for Studio Basic - Nov/Dec 2018
Reply With Quote
  #12  
Old 08-20-2018, 06:15 PM
flergs's Avatar
flergs flergs is offline
Sweet Shoppe Designer
 
profile gallery send pm
Join Date: Nov 2007
Location: Australia
Posts: 6,530
Default

I just put a marquee and moved. It's all still one layer. Just moved enough to put inside the boxes.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
__________________
Reply With Quote
  #13  
Old 08-20-2018, 06:42 PM
luan37's Avatar
luan37 luan37 is offline
Sweet Talker
 
profile gallery send pm
Join Date: Nov 2013
Location: Tacoma, WA (origin: France)
Posts: 1,732
Default

Quote:
Originally Posted by flergs View Post
I just put a marquee and moved. It's all still one layer. Just moved enough to put inside the boxes.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
thanks! I might have to try!
__________________

Creating for Crystal Livesay - Mar 2018 to Present
Creating for LJS Designs - Aug 2018 to Present
Guest for Kristin Cronin-Barrow - Nov/Dec 2017 & Mar/Apr 2019
Guest for Studio Basic - Nov/Dec 2018
Reply With Quote
  #14  
Old 08-21-2018, 09:46 PM
KBcreative's Avatar
KBcreative KBcreative is offline
Sugar Baby
 
profile gallery send pm
Join Date: Feb 2018
Posts: 221
Default

I bought this early on and gave up when I couldnít figure it out. I sure would love to have alphas go faster, so Iíll give this another try.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 06:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
All Creative Content © 2007 SweetShoppeDesigns

Making your memories sweeter

Copyright © 2016 Sweet Shoppe Designs Ė The Sweetest Digital Scrapbooking Site on the Web | Site by Lilac Creative